meletiΣτόχος της μελέτης που προσφέρει το σχολείο μας σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού είναι η ολοκλήρωση των σχολικών υποχρεώσεων των μαθητών μέσα στο ορισμένο χρονικό διάστημα μιάμισης ώρας. Συγκεκριμένα, στην τάξη της Α΄ Δημοτικού ο ρόλος της μελέτης κρίνεται διπλά ευεργετικό και ωφέλιμο τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς.

Αρχικά, μέσα στον ποιοτικό αυτό χρόνο επιτυγχάνεται η επανάληψη και η εμπέδωση του πρωινού μαθήματος στους μικρούς μαθητές. Έτσι, οι τελευταίοι καταφέρνουν να είναι συνεπείς στις εργασίες τους αλλά και να κατακτήσουν ταχύτερα τη βασική γνώση μέσω της επανάληψης. Από την άλλη, το πέρας των υποχρεώσεων των μαθητών είναι σωτήριο και για τους γονείς, καθώς μεγιστοποιείται ο αξιοποιήσιμος χρόνος με τα παιδιά τους για επιπλέον εποικοδομητική εξάσκηση στο σπίτι.

Παράλληλα, η επέκταση του σχολικού ωραρίου βοηθά τους μικρούς μαθητές να εξοικειωθούν με το σχολικό περιβάλλον και να προσαρμοστούν ομαλά. Επιπλέον, ο χώρος της τάξης είναι ο ιδανικός χώρος για να συγκεντρωθούν ο μαθητές και να μελετήσουν χωρίς να διασπάται η προσοχή τους από εξωτερικά ερεθίσματα όπως συμβαίνει στο περιβάλλον του σπιτιού.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη στην Α΄ Δημοτικού σε σύντομο χρονικό διάστημα, βοηθά αισθητά τους μαθητές να αποκτήσουν μια σημαντική δεξιότητα: μαθαίνουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους και να είναι υπεύθυνοι και επιμελείς. Με άλλα λόγια μαθαίνουν να διαβάζουν μόνοι τους.

Τέλος, όταν απομένει ελεύθερος χρόνος, η «μελέτη» δίνει τη θέση της στη δημιουργική απασχόληση. Τα παιδιά μας παίζουν ομαδικά εκπαιδευτικά παιχνίδια, ζωγραφίζουν, τραγουδούν. Όλα αυτά δίνουν στους μαθητές μια ευχάριστη αίσθηση από τη μεσημεριανή παραμονή τους στο σχολείο και τα ωθούν να αγαπήσουν το σχολείο, να μάθουν και να εξελιχθούν.