Germany Flag iconΗ Γερμανική Γλώσσα αποτελεί μία ιδιαίτερα προσιτή Γλώσσα για τον Έλληνα μαθητή, καθώς παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την Ελληνική Γλώσσα τόσο στη δομή της γραμματικής όσο και στη σύνταξη. Στόχος είναι να δημιουργήσει μία θετική στάση των μαθητών απέναντι στην ξένη γλώσσα και ν’ αποκτήσουν μία δημιουργική σχέση με αυτήν.

Η εκμάθηση της Γερμανικής Γλώσσας ξεκινά στη Δ΄ Δημοτικού με 1 ώρα εβδομαδιαίως και συνεχίζεται στην Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού με 2 ώρες εβδομαδιαίως.

Στη Δ΄ Δημοτικού δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα να ξεκινήσουν τη Γερμανική Γλώσσα. Η εισαγωγή στη Γερμανική Γλώσσα γίνεται με ομαλό και ευχάριστο τρόπο μέσω εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Η πρώτη επαφή με τη Γερμανική Γλώσσα βασίζεται κατά κύριο λόγο στην προφορική επικοινωνία, χωρίς να παραμελείται ο γραπτός λόγος. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην προφορά και την ανάγνωση. Σκοπός είναι να κατακτήσουν οι μαθητές τα ακούσματα της Γερμανικής Γλώσσας και σιγά-σιγά να εξοικειωθούν με αυτή. Η ανάπτυξη της προφορικής επικοινωνίας επιτυγχάνεται με την ενθάρρυνση των μαθητών να μιλούν στη Γερμανική Γλώσσα μέσω διαλόγων, οι οποίοι ανταποκρίνονται στα βιώματα, τις εμπειρίες και τα ενδιαφέροντα τους.

Στην Ε΄ Δημοτικού εξελίσσεται η επικοινωνιακή ικανότητα των μαθητών, εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό τους και ξεκινά η παραγωγή του γραπτού λόγου. Οι μαθητές συντάσσουν μικρά κείμενα με τη βοήθεια οδηγιών. Με αυτόν τον τρόπο κατακτούν τις γραμματικές και συντακτικές δεξιότητες της Γερμανικής Γλώσσας.

Στη Στ΄ Δημοτικού οι μαθητές έχουν πλέον τις γνώσεις για το επίπεδο γλώσσας Α1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες και μπορούν να οδηγηθούν στο πρώτο Δίπλωμα Fit in Deutsch 1 (A1), που διοργανώνεται από το Goethe Institut Athen.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος γίνεται χρήση του διαδραστικού πίνακα, η οποία βοηθά στην καλύτερη μάθηση και εμπέδωση της διδακτέας ύλης. Οι διδακτικές μέθοδοι και τα βιβλία που χρησιμοποιούνται είναι τα πιο σύγχρονα και κατάλληλα για κάθε τάξη και την αντιληπτική ικανότητα των μαθητών.

Οι μαθητές, που επιθυμούν να προχωρήσουν στην απόκτηση του διπλώματος Fit in Deutsch 1 (A1), μπορούν να παρακολουθήσουν μετά το τέλος του πρωινού προγράμματος την απογευματινή ενισχυτική διδασκαλία του μαθήματος.