Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι γονείς που στέλνουν για πρώτη φορά τα παιδιά τους στο Νηπιαγωγείο συχνά προβληματίζονται για το βήμα αυτό, ανησυχούν κι αναρωτιούνται για το καινούριο περιβάλλον στο οποίο το παιδί τους θα περνάει πολλές ώρες καθημερινά.

Το Νηπιαγωγείο είναι η πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης, η φοίτησή του είναι πλέον υποχρεωτική και αποτελεί τη βάση της σχολικής πορείας του παιδιού, η οποία θα διαρκέσει πολλά χρόνια ακόμη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να εξετάσουμε το ζήτημα πολύπλευρα και με σεβασμό.

Λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι κάθε παιδί έχει το δικό του αναπτυξιακό ρυθμό και ψυχικό κόσμο, χρέος του Νηπιαγωγείου μας είναι να προσφέρει στα παιδιά κατάλληλα εφόδια για τη μετέπειτα πορεία τους. Στο Νηπιαγωγείο όλα τα παιδιά μαζί, αλλά και ένα-ένα ξεχωριστά δεν αποκτούν απλώς  γνώση, αλλά κυρίως μαθαίνουν τρόπους για να αναπτύξουν ικανότητές τους κι έτσι από τη μια να πατούν γερά στα πόδια τους και από την άλλη να ανοίγουν διάπλατα τα φτερά τους και να πετούν μακριά φτιάχνοντας δικούς τους κόσμους.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά στο σχολικό χώρο του Νηπιαγωγείου:

 • Νιώθουν ότι μπορούν να εμπιστευτούν όλους όσους βρίσκονται μέσα σ’ αυτόν.
 • Νιώθουν ότι μπορούν να παίξουν ευχάριστα, αλλά και με ασφάλεια.
 • Μαθαίνουν να αυτοεξυπηρετούνται, αλλά και να εξυπηρετούν τους άλλους.
 • Μαθαίνουν εκφράζονται και να μιλούν, αλλά και να ακούν τους άλλους.
 • Μαθαίνουν να έχουν φίλους και να μοιράζονται.
 • Μαθαίνουν να κάνουν λάθη και διδάσκονται από αυτά.
 • Μαθαίνουν τι θα πει συνεργασία, σε ένα πλαίσιο όπου κανείς δε φοβάται να πει τη γνώμη του και που όλοι μπορούν με ασφάλεια να διαφωνήσουν.
 • Μαθαίνουν πώς να ερευνούν καλύτερα και σε βάθος θέματα που αφορούν το περιβάλλον τους.
 • Μαθαίνουν τη σημασία της γλώσσας ως μέσο επικοινωνίας στην καθημερινή ζωή.
 • Κατανοούν ότι τα μαθηματικά και οι αριθμοί δεν είναι αφηρημένες έννοιες και απλώς νούμερα, αλλά έχουν σύμβολα και πρακτική χρησιμότητα.
 • Εξασκούν τη φαντασία τους με το παραμύθι, τη μουσική, το θέατρο, τη ζωγραφική και το τραγούδι.
 • Εξασκούν το σώμα τους με ψυχοκινητικά παιχνίδια και χορούς.

Όλα τα παραπάνω καλύπτονται από το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας που κινείται στα πλαίσια που ορίζει το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών αξιοποιώντας γνωστικές περιοχές όπως τη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, τη Μελέτη Περιβάλλοντος, την Έκφραση και Δημιουργία, την Πληροφορική. Ένα πρόγραμμα που επιδιώκει να είναι ανοιχτό, βιωματικό και ευέλικτο δίνοντας έμφαση στο παιδί και στη συνολική του ανάπτυξη (φυσική, συναισθηματική, κοινωνική, γνωστική).

Με λίγα λόγια, το Νηπιαγωγείο μας προσφέρει στα παιδιά όλα όσα είναι αναγκαίο να ανακαλύψουν σε αυτή την ηλικία και προσθέτει στις αναπτυσσόμενες εμπειρίες τους πλούσιο υλικό, ώστε να βαδίζουν με σιγουριά και αυτοπεποίθηση τόσο στον χώρο του σχολείου, όσο και της ευρύτερης κοινωνίας.

Το υλικό που θα χρειαστεί να αγοραστεί στην αρχή της χρονιάς βρίσκεται παρακάτω: Υλικό Προνηπιαγωγείου

Το υλικό που θα χρειαστεί να αγοραστεί στην αρχή της χρονιάς βρίσκεται παρακάτω: Υλικό Νηπιαγωγείου