Από τα πλέον συχνά αίτια λοιμώξεων σε βρέφη και παιδι, είναι ο σταφυλόκοκκος.
Μετάδοση
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος αποτελεί μέλος της φυσιολογικής χλωρίδας του ανθρώπου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι θα νοσήσουν. Τα περισσότερα βρέφη, μάλιστα, αποικίζονται αμέσως μετά τον τοκετό, ωστόσο ο αποικισμός μειώνεται όσο τα παιδιά μεγαλώνουν. Όταν, όμως, το δέρμα του ατόμου τραυματιστεί ή κάνει πληγή, ο σταφυλόκοκκος εισέρχεται στην πληγή προκαλώντας λοίμωξη.
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στις λοιμώξεις του σταφυλόκοκκου -ειδικά αν πρόσφατα έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά- καθώς το μικρόβιο μεταδίδεται κυρίως με τα χέρια και με τη μύξα. Επιπλέον, πολύ εύκολα εκδηλώνεται η λοίμωξη, ακόμα και έπειτα από μία μικρή γρατζουνιά στο δέρμα ή ένα τσίμπημα.
Ο σταφυλόκοκκος στα παιδιά εμφανίζεται κυρίως με δερματική λοίμωξη, με ερυθρό επίπονο πρήξιμο και φουσκάλες με πύον, πολύ συχνά γύρω από το στόμα ή τη μύτη. Σπανιότερα εμφανίζονται πιο σοβαρές και συστηματικές λοιμώξεις, κυρίως σε νεογνά ή άτομα με ανοσοανεπάρκεια (αναπνευστικού, ενδακαρδίτιδες, οστεομυελίτιδες, βακτηριαιμίες κα).
Πρόληψη
Το μικρόβιο μεταδίδεται με τα χέρια, το ρινικό έκκριμα (μύξα) και σπάνια με τον αέρα.
Το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης είναι το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, αλλά και το κάλυμμα οποιασδήποτε πληγής στο δέρμα. Επιπλέον, φροντίστε να προστατεύετε τα παιδιά από τσιμπήματα εντόμων, αλλά και να αντιμετωπίζετε τα τσιμπήματα άμεσα.
Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας στους σωστούς κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, καθημερινό μπάνιο, αυστηρή χρήση προσωπικών αντικειμένων, τακτικό κόψιμο νυχιών).
Θεραπεία
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, αν παρατηρήσετε κάποια δερματική αλλαγή στο παιδί, είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας. Η θεραπεία περιλαμβάνει χρήση τοπικών ή συστηματικών αντιβιοτικών ανάλογα με την έκταση και την σοβαρότητα της λοίμωξης.
Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί κυρίως ο αποικισμός από σταφυλόκοκκο. Ο αποικισμός από σταφυλόκοκκο ίσως αποτελεί το βασικότερο προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη νόσου. Σε ασθενείς με συχνές λοιμώξεις, είναι πολύ σημαντικό να προσδιορισθεί αν υπάρχει αποικισμός της ρινικής κοιλότητας στο παιδί ή στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον και στην συνέχεια, αν αυτό ισχύει, να αντιμετωπισθεί.
Όσον αφορά το σχολικό περιβάλλον, είναι σημαντικό να εντοπίζονται εγκαίρως τυχόν δερματικές ή ρινικές βλάβες και να λάβει το παιδί την κατάλληλη αγωγή.
Μπορεί να επιστρέψει στις σχολικές δραστηριότητες ένα εικοσιτετράωρο από την έναρξη της αντιβίωσης, με καλυμμένες τις δερματικές βλάβες.
Εξίσου σημαντική είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και το συχνό πλύσιμο των χεριών που και εμείς ενθαρρύνουμε καθημερινά.
Η Παιδίατρος του Σχολείου
Πετρομιχελάκη Αθηνά