bΣτο δεύτερο σκαλοπάτι του Δημοτικού, στην τάξη της Δευτέρας (Β΄) καλωσορίζουμε τους μαθητές μας με χαμόγελο και σαφή προγραμματισμό της χρονιάς που θα διανύσουμε μαζί.

Όπως γνωρίζουμε η επανάληψη είναι αρχή μαθήσεως γι' αυτό στόχος μας είναι πρώτα απ' όλα η επανάληψη όσων έχουν διδαχτεί τα παιδιά κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά. Μέσα από επιλεγμένες εργασίες δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να φρεσκάρουν ξανά τις κατακτημένες γνώσεις και να προετοιμαστούν κατάλληλα για να προχωρήσουν στην κατανόηση και την κατάκτηση νέων όπως αυτές ορίζονται από το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε μαθήματος.

Έτσι οι μαθητές μας θα κληθούν να ανακαλύψουν καινούργια γραμματικά φαινόμενα και να δημιουργήσουν δικά τους κείμενα στο μάθημα της Γλώσσας… Θα μπορέσουν να ασχοληθούν με μεγαλύτερους αριθμούς και καινούργιες πράξεις στα Μαθηματικά. Θα εξερευνήσουν τον κόσμο που τους περιβάλλει μέσα από το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος. Θα καλλιεργήσουν με τον δικό τους τρόπο και τη δική μας καθοδήγηση τις δεξιότητες και την έκφραση τους στα Τεχνικά.

Ο κάθε μαθητής, λοιπόν, μπαίνοντας στην τάξη γίνεται επιστήμονας, ερευνητής, συγγραφέας, αναγνώστης, καλλιτέχνης και δημιουργός μέσα σε ένα κλίμα σεβασμού, κατανόησης και αγάπης.

 ebook  Mπορείτε να βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή τα βιβλία της Β' Δημοτικού εδώ.
 school supplies clip art  Το υλικό που θα χρειαστεί να αγοραστεί στην αρχή της χρονιάς βρίσκεται παρακάτω: Υλικό Β' τάξης

aΗ Α΄ δημοτικού, σύμφωνα με την προγραμματισμένα διδακτέα ύλη από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, εργάζεται με σταθερά και προοδευτικά βήματα πάνω στα μαθήματα που προβλέπονται από το αναλυτικό πρόγραμμα. Χρησιμοποιεί συμπληρωματικά επιλεγμένο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο επεξεργάζονται οι μαθητές μας.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, γίνεται σταδιακά η αισθητοποίηση και η κατανόηση της γραφής και της έννοιας των γραμμάτων και των αριθμών. Εμπλουτίζοντας διαθεματικά τη διδασκαλία μας με σύγχρονα τεχνολογικά, διαδραστικά μέσα, προγράμματα, εκπαιδευτικές επισκέψεις, βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια, προχωράμε στην κατάκτηση απλής και σύνθετης γνώσης, διευρύνοντας τους ορίζοντες των παιδιών μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στα μαθήματα των αγγλικών, της πληροφορικής, της μουσικοκινητικής αλλά και της λαογραφίας στο πλαίσιο του μαθήματος της γυμναστικής, εφαρμόζοντας ευχάριστες παιδαγωγικές μεθόδους που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μικρών μας μαθήτων.

Οι μαθητές της Α΄δημοτικού του σχολείου μας μαθαίνουν παίζοντας, παίζουν μαθαίνοντας και αποκτούν βήμα βήμα τα θεμέλια και εφόδια για την ομαλή συνέχεια τους στην πορεία της εκπαίδευσής τους. 

 ebook  Mπορείτε να βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή τα βιβλία της Α' Δημοτικού εδώ
 school supplies clip art  Το υλικό που θα χρειαστεί να αγοραστεί στην αρχή της χρονιάς βρίσκεται παρακάτω: Υλικό Α' τάξης

 

 

cΦτάνοντας στη Γ' Δημοτικού τα παιδιά εξοικειώνονται καλύτερα με την ανάγνωση και τη γραφή. Έχοντας σαν κέντρο της διδασκαλίας τους μαθητές, τα παιδιά εμπεδώνουν βασικούς κανόνες γραμματικής και σύνταξης μέσα από κείμενα εφαρμόζοντας τους σε πλήθος δραστηριοτήτων και ασκήσεων. Ακόμη, μέσω της βιωματικής μάθησης και του παιχνιδιού, εξασκούνται τόσο στην ορθογραφία όσο και στην παραγωγή γραπτού λόγου.

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, καταλαβαίνουν ότι οι αριθμοί ξεπερνούν το 100. Στη Γ' Δημοτικού βλέπουμε αριθμούς μέχρι το 10.000! Μαθαίνουμε να τους προσθέτουμε και να τους αφαιρούμε λύνοντας προβλήματα που αφορούν τους ίδιους αλλά και την ίδια τη ζωή. Κανένας μαθητής δε φτάνει στη Δ' τάξη χωρίς να παίζει στα δάχτυλα την προπαίδεια.

Μέσα απο διαδραστικά παιχνίδια και βιντεομαθήματα κατακτούμε τις δεξιότητες του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης, ενώ παράλληλα γνωρίζουμε τα κλάσματα, τους δεκαδικούς αριθμούς, τη γεωμετρία και τις μετρήσεις.

Αρχές Διδασκαλίας

  • Προετοιμασία των μαθητών για να δεχθούν τη νέα γνώση.
  • Παρουσίαση και εξήγηση της νέας ενότητας.
  • Σύνδεση με τα προηγούμενα.
  • Γενίκευση - συμπεράσματα.
  • Εφαρμογή της νέας γνώσης (ασκήσεις).
ebook   Mπορείτε να βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή τα βιβλία της Γ' Δημοτικού εδώ.
 school supplies clip art  Το υλικό που θα χρειαστεί να αγοραστεί στην αρχή της χρονιάς βρίσκεται παρακάτω: Υλικό Γ' τάξης

dΗ Τετάρτη Δημοτικού είναι μία τάξη δημιουργική για τους μαθητές κατά την οποία επαναλαμβάνουν τις γνώσεις που κατέκτησαν από την Τρίτη Δημοτικού και τις επεκτείνουν στα πλαίσια των παλιών αλλά και των νέων μαθημάτων.

Συγκεκριμένα, προσεγγίζουν ακόμη βαθύτερα τους κανόνες γραμματικής και συντακτικού, ενισχύουν τις ικανότητές τους στη γραπτή έκφραση και αποκτούν εγκυκλοπαιδικές γνώσεις σε θέματα που τους αφορούν.

Στην αριθμητική, ενισχύουν τις ικανότητές τους στην επίλυση σύνθετων και απλών προβλημάτων και έρχονται σε επαφή με τους συμμιγείς αριθμούς, τη γεωμετρία και τα κλάσματα σε μια πιο σύνθετη μορφή.

Στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος γνωρίζουν τη χώρα μας από γεωγραφική, κοινωνική, λαογραφική και περιβαλλοντική άποψη χάρη στο βιβλίο μας αλλά και στις δραστηριότητες που εκπονούν στα πλαίσια του δια δραστικού πίνακα, της γυμναστικής και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 Αντίστοιχα, στα θεωρητικά μαθήματα όπως η Ιστορία και τα Θρησκευτικά, οι μαθητές εμβαθύνουν τις γνώσεις τους μέσα από τη διαθεματικότητα και τις ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες.

Μηνιαίως, μία εκπαιδευτική εκδρομή, συναφής με τα θέματα που δουλεύουν ήδη οι μαθητές στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος του Υπουργείου, συμβάλλει στην εμπέδωση και την επέκταση των γνώσεων των παιδιών.

 Για πρώτη φορά επίσης έρχονται σε επαφή με τη δεύτερη ξένη γλώσσα-γαλλικά ή Γερμανικά  ώστε να προετοιμαστούν για τις υπόλοιπες τάξεις του δημοτικού.

Δημιουργικές κατασκευές, αθλήματα, λαογραφία, παιχνίδι και πολύτιμες γνώσεις για την ακαδημαϊκή τους πορεία είναι τα εφόδια που προσφέρει το σχολείο μας σε κάθε μικρό εξερευνητή της γνώσης ο οποίος περνάει από την Τετάρτη δημοτικού.

ebook Mπορείτε να βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή τα βιβλία της Δ' Δημοτικού εδώ. 
 school supplies clip art  Το υλικό που θα χρειαστεί να αγοραστεί στην αρχή της χρονιάς βρίσκεται παρακάτω: Υλικό Δ' τάξης

eΚαθώς τα παιδιά μας φτάνουν στην προτελευταία τάξη του δημοτικού, τα μαθήματα αρχίζουν να αποκτούν άλλη βαρύτητα! Εισάγονται σε καινούριες έννοιες που θα επαναλάβουν ξανά στη Στ' τάξη και μετέπειτα στο γυμνάσιο. Βέβαια με τις κατάλληλες και εμπλουτισμένες ασκήσεις που τους δίνονται καθώς και η χρήση των κατάλληλων διαδραστικών μέσων, βοηθά τους μαθητές στη γρήγορη και πολύπλευρη εμπέδωση των γνωστικών αντικειμένων.

Από την άλλη η ανάθεση ομαδικών εργασιών κυρίως στα θεωρητικά μαθήματα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ανακαλύψουν τη γνώση, να ερευνήσουν και στη συνέχεια να εκθέσουν τις διαφορετικές απόψεις τους, να κρίνουν και να συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία.

Τέλος η συμμετοχή τους σε πολλές από τις δράσεις που πραγματοποιεί το σχολείο μας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν όμορφες αναμνήσεις που θα θυμούνται για πάντα!!

ebook   Mπορείτε να βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή τα βιβλία της Ε' Δημοτικού εδώ.
 school supplies clip art

 Το υλικό που θα χρειαστεί να αγοραστεί στην αρχή της χρονιάς βρίσκεται παρακάτω: Υλικό Ε' τάξης